fbpx

Studiekeuze maken? Alvast 10 tips

Zit jij in je laatste jaar secundair onderwijs? Lap! Dan moet jij een studiekeuze maken. Misschien loopt dat erg vlotjes? Of net niet? No panic. Een beetje zen en alles komt goed. Alvast 10 tips!

Femke, Kirsten, Emeline en Thibault vertellen...

Femke volgde in haar humaniora Communicatie en Media en vond dit toen al erg bij haar passen. Het was dus snel duidelijk dat ze in die richting verder wou. Via Google kwam ze te weten waar je Communicatie kunt volgen (oa in Kortrijk aan Howest). Zij heeft veel gehad aan de campusbezoeken.

 

Maar ook familie en vrienden bleken erg fan te zijn van Femke als communicatieprofessional in spe. Uiteraard ging ze websites van opleidingen van A-Z en van Z-A inlezen en doorploeterde ze tal van brochures. Maar wat ze ook bijzonder boeiend vond, waren de socials van de opleidingen. Check bijvoorbeeld de insta van Communicatie!

"Je krijgt onmiddellijk een beter beeld van de organisatie en bovendien voel je al snel aan of je er een warm gevoel bij krijgt (of net niet)"
femke verbeke eerstejaarsstudent communicatie aan howest
Femke
Eerstejaars Communicatie
"Ik zag mezelf dat wel doen. Het had alles waar ik naar op zoek was."
kirsten vercruysse eerstejaarsstudent communicatie aan howest
Kirsten
Eerstejaars Communicatie

Kirsten droomde er al lang van om leerkracht te worden, tot ze de studie aanving. Bleek niks voor haar te zijn. Ze moest iets anders vinden … maar dat resulteerde in een heuse zoektocht. ’t Internet to the rescue! Met deze keywords ging ze aan de slag in Google: ‘creativiteit, variatie, Engels’. Dat bracht haar bij een aantal opties, waaronder Communicatie. Kirsten toetste af bij familie en vrienden. Iedereen vond Communicatie absoluut bij haar passen.

Ik was kwaad en voelde me gefrustreerd. Het was dus een enorme opluchting om Communicatie tegen te komen. Ik zag mezelf dat wel doen. Het had alles waar ik naar op zoek was.’

"Een leerkracht zei me: je bent een creatief meisje. Doe daar iets mee!"
emeline vandaele eerstejaarsstudent communicatie aan howest
Emeline
Eerstejaars Communicatie

Emeline was altijd al een creatieve duizendpoot en bovendien erg sociaal (al is dat laatste geen voorwaarde om een goede Communicatiestudent te zijn, nvdr). Zij consulteerde Onderwijskiezer om te weten welke richting het zo ongeveer voor haar uit zou kunnen gaan. Een (toen nog online) bezoek aan de SID-in beurs en de campus gaf haar een beter beeld van haar opties. Vooral een gesprek met studenten tijdens de infodag heeft haar overtuigd dat het voor haar Communicatie zou worden.

Thibault had geen flauw idee. Hij bleef al hangen op de keuze tussen unief of hogeschool. Ook hij ging in eerste instantie googelen. Met ‘variatie, fun, praktijk’ kwam hij oa bij Communicatie terecht. Het waren zijn ouders die erop aandrongen om zeker eens bij Communicatie langs te gaan. Daar sloeg de vonk over, tijdens een gesprek met een van de lectoren. Maar ook de leerkrachten uit zijn secundaire school – met wie hij een goede band had – hebben hem de juiste richting ingeduwd.

"Het was vooral frustrerend om te zien dat sommigen al ingeschreven waren terwijl ik niet eens wist waar te beginnen met zoeken naar mijn droomrichting"
thibault gelders eerstejaarsstudent communicatie aan howest
Thibault
Eerstejaars Communicatie

Studiekeuze maken? 10 tips op een rij!

1 - Zoekwoorden

Denk na wat je belangrijk vindt. Formuleer een aantal zoekwoorden en geef die op in Google. Klik niet alleen op wat je al kent, maar laat je verrassen en keep your mind open. Let’s Google!

2 - Familie en vrienden

Ze kennen je soms beter dan jij jezelf. Vraag hen wat bij jou kan passen. Welke opleiding zien ze bij jou, wat zijn jouw talenten, in welke job zien ze je later? Je kunt evengoed een aantal van je keuzes aan hen voorleggen en horen wat ze daarvan denken.

3 - Vraag het aan je leerkracht

Jouw leerkracht (of leerkrachten) op je secundaire school kennen jouw talenten en interesses én kennen ook het hogeschoollandschap. Zij denken misschien aan opleidingen waar jij nog nooit van hebt gehoord? Zeker eens horen of ze tips voor je hebben. Misschien organiseert jouw school wel een beurs of infomarkt? Of gaan jullie naar de SID-in beurs?

4 - Onderwijskiezer

Het tool laat je toe om aan de hand van je interesses en talenten opleidingen te zien die mogelijks bij je passen. Het kan zeker en vast handig zijn indien je echt geen idee hebt. Doe de test!

5 - Bezoek de campus

Communicatie is meer dan woorden. Het is voelen, ruiken, aanvoelen, horen, zien … Hoe de campus eruitziet en de sfeer die er hangt, kan erg bepalend zijn voor hoe je je er zou voelen. Een bezoekje kan altijd, voor Communicatie is dat in The Penta – een pareltje, al zeggen we het zelf. Check bvb onze infodagen.

6 - Praat met studenten die de opleiding volgen

Op infodagen zijn studenten aanwezig om vragen te beantwoorden, maar misschien ken je wel iemand die de opleiding volgt? Scroll eens door de albums op de Facebook van Communicatie en wie weet kom je een bekend gezicht tegen. Neem contact op en luister wat die jou kan bijbrengen.

7 - Neem deel aan workshops en openlesdagen

Met Howest organiseren we met al onze opleidingen regelmatig workshops die je met je klas kan volgen of soms ook individueel (of met vrienden). Er zijn ook openlesdagen, waarop je een gewone les kunt meevolgen. Kan zeker helpen om de knoop door te hakken.

8 - Website, brochures … én vergeet de socials niet!

Het is evident dat je websites, brochures, opleidingsprogramma’s met elkaar vergelijkt. Zeker als je een opleiding aan verschillende scholen kunt volgen. Maar vergeet ook niet de socials te bekijken. Ze geven je een beeld van hoe het er in de opleiding aan toe gaat, wat studenten doen, welke sfeer er heerst enz. Zo is er Facebook, Instagram en TikTok voor Communicatie.

9 - Kies je eigen ding

Je hebt last van FOMO en wil daarom liefst je vrienden volgen? Think again! Het gaat om jou! Je hebt dromen, een toekomstbeeld, je bent ondertussen geworden wie je bent. Je kunt dit beslist in je eentje. Trouwens, op de nieuwe schoolbanken smeed je gegarandeerd nieuwe banden voor het leven. En in het weekend feest je gezellig met je oude vrienden in het jeugdcafé (of zoiets).

10 - Vraag het ons

Ben jij die ‘oh my gotttttt-er, ik heb geen FLAUW idee!’ of eerder die relaxte coolerd die al laaaaaang weet welke richting het wordt? Neem sowieso een kijkje op howest.be/communicatie en wie weet ben jij het volgende communicatiewonder in wording?! Maar je mag ons ook mailen of gewoon eens langskomen. Doen!

Meer lezen? Probeer dit artikel over studeren aan Howest of Kortrijk on a budget (over hoe studenten hun studentenleven in Kortrijk ervaren). Of misschien wil je weten wat je later met het diploma kunt doen? Tal van content op onze blogsite!

Over de auteur

Joanna Desmet

Lector Marketingcommunicatie en coördinator Onderzoek & Dienstverlening in de bacheloropleiding Communicatiemanagement aan Howest in Kortrijk