fbpx

Wat kun je doen met een diploma Communicatie?

Wat kun je doen met een diploma Communicatie? Dat is één van de meest gestelde vragen onder de studiekiezers. Volkomen terecht, vinden wij. Vacatures vermelden immers zelden ‘communicatiemanagement’ of ‘communicatie’ as such. Maar wel content creator, eventmanager, accountmanager, community manager, persmedewerker, PR specialist, woordvoerder, digital marketeer … enzovoort. Allemaal functies die je met je diploma Communicatie perfect kunt opnemen. Om goed op de vraag te antwoorden, gingen we te rade bij Kiara & Jules, Lexi & Lisa-Marie, Anaïs & Tine en Matisse, Bo & Sophie. Allemaal afgestudeerd in onze Class of 2021. 

Matisse Vande Maele : Content Creator & Marketeer

Als kind wou ik graag brandweerman worden. Ik herinner me een attractie in Plopsaland waarmee je een brand moest blussen. Dat is even anders uitgedraaid’. Matisse was namelijk afgelopen jaar actief als stagiair op de online redactie van MNM. Afgelopen september kon hij als fulltime medewerker starten op de Marketing- en Communicatie afdeling van Imagopackgroup – een groothandel in verpakkingen – waar hij de marketing voor zijn rekening neemt.

Wat kun je doen met een diploma communicatie? Matisse legt uit.
MNM logo

Over zijn stage bij MNM vertelt hij: ‘Ik mocht er elke vrijdag kandidaten fotograferen voor MNM Start To DJ en zorgen dat de livestream vlekkeloos verliep (de winnaar was trouwens Tola OG, ook een student aan Howest).  Ik maakte memes voor op de socials, schreef artikels met muzieknieuws, was bij gelegenheid fotograaf van dienst... Ik beleefde een topmomentje toen ik een persconferentie van Nina Derwael mocht bijwonen. Ik ging op bezoek bij de jeugdkampen die een set van een MNM dj cadeau kregen, in Roeselare ging ik helpen met het organiseren van The Catch… Ik kan gerust nog even doorgaan…’

Bij Imagopackgroup valt het ook reuze mee. ‘Ik heb het geluk dat alle dingen die ik leuk vind om te doen terugkeren in deze job. Ik mag bijvoorbeeld productfoto’s nemen voor op de webshop, folders ontwerpen, gepersonaliseerde verpakkingen helpen ontwerpen voor klanten, de sociale media verzorgen, mailings versturen en dergelijke. In mei nemen we deel aan de Tavola beurs, dat vraagt ook veel voorbereiding en organisatie.‘

Het is de variatie die Matisse enorm aansprak in de opleiding Communicatiemanagement. ‘Ik had interesse voor marketing, events en graphic design. Communicatiemanagement was de enige opleiding waar ik die combinatie terugvond.’

Visueel communicatietalent Bo Vanbiervliet

Wat kun je doen met een diploma communicatie? Bo legt uit.

Bo had altijd al een voorliefde voor grafisch werk. Toen ze op een vacature botste bij de gemeente Zwevegem, waagde ze haar kans. Het betrof een vakantiejob. Tijdens de opleiding Communicatiemanagement aan Howest had ze al aan een opdracht voor de gemeente Zwevegem meegewerkt, ze wist ongeveer wat ze kon verwachten (tijdens de opleiding werken studenten opdrachten uit voor het werkveld, nvdr). Ze maakte deze zomer flyers en infobundels op, werkte mee aan het gemeentemagazine en ontwierp logo’s. Af en toe ging ze ook teksten nalezen en nam ze copyopdrachten aan.

In het middelbaar volgde Bo een kunstopleiding. Het creatieve aspect in de opleiding Communicatiemanagement zou smaken, maar ook de theoretische vakken vond ze absoluut interessant.

Eventmedewerker Sophie Vandeputte

Sophie ging afgelopen zomer in de gemeente Knokke-Heist helpen om toeristen te woord te staan en te helpen op evenementen. Ze ontpopte zich als ware ambassadeur van deze gemeente, waar ze naar eigen zeggen verliefd op is. Ze liep er ook haar stage tijdens het tweede jaar van haar opleiding. Vooral het sales- en eventgegeven dat ze op school heeft geleerd, kwam goed van pas in haar vakantiejob. Momenteel kijkt ze uit naar iets wat met crisiscommunicatie te maken heeft.

In het middelbaar raakte ze snel verveeld op de schoolbanken, maar dat veranderde volledig toen ze voor de opleiding Communicatiemanagement koos. ‘Ik ging elke dag met plezier naar de les. Ik heb er ontdekt dat communicatie echt mijn ding is’.

Wat kun je doen met een diploma communicatie? Sophie legt uit.

👉 Wil jij net zoals Matisse, Bo en Sophie persconferenties opzetten, creatief aan de slag of events organiseren? Altijd welkom voor een vrijblijvende babbel op de campus, via e-mail, op de SIDin beurs, onze Howest-infodagen of tijdens de week van het proefstuderen. Lees ook het verhaal van Tine en Anaïs, van Jules en Kiara en dat van Lexi en Lisa-Marie.

About Author

Joanna Desmet

Lector Marketingcommunicatie en coördinator Onderzoek & Dienstverlening in de bacheloropleiding Communicatiemanagement aan Howest in Kortrijk