fbpx
videostrategie marketing first conference by storyme een blog post van lieselot vandamme lector communicatiemanagement aan howest

Video First

De Belgische video marketing agency StoryMe organiseerde de tweede editie van de Video First Conference, de grootste conferentie in Europa gewijd aan videostrategie. Internationale video-experten kwamen hun kennis delen, de nieuwste tools presenteren en concrete tips geven voor een effectieve videostrategie. Bedrijven zoals YoutubeFacebook en Wistia stonden uiteraard op de gastlijst, naast nationale en internationale videospecialisten.

In de toekomst wordt video een noodzakelijk communicatie-instrument binnen de marketing- en communicatiestrategie van bedrijven. Onderzoek van Cisco toont aan dat 82% van het internetverkeer tegen 2021 uit video zal bestaan. Hoog tijd dus voor enkele inzichten.

Belgians love online video

“Le nombre d’utilisateurs de YouTube est passé de 200 millions en 2007 à 1,9 milliard en 2018.”, aldus Anthony Belpaire, Industry Lead Google Belux. Deze trend ziet men ook in België, online video wordt er meer bekeken dan in buurland Nederland. Toch blijven Belgische bedrijven ontzettend voorzichtig met de besteding van online marketingbudgetten. In Nederland besteden bedrijven 50% van het marketingbudget online, terwijl dat in België slechts 20% is. België heeft dus nog heel wat online potentieel.

Video en HR gaan hand in hand

“Laat eerst je video’s intern bekijken voor je ze extern toont. And last but not least, betrek je team bij het maken van de HR-video’s, have fun with it!”

De Belgische bedrijfswereld zet steeds vaker de juiste video types in op de juiste kanalen om hun doelpubliek te bereiken. “Initieel werd video gelanceerd voor sales- & marketingdoeleinden, maar meer en meer wordt het ook ingeschakeld voor interne communicatie gezien de efficiëntie en effectiviteit van video’s. Zelfs het HR-departement heeft enorm veel voordelen bij gebruik van video bij de rekrutering, loopbaanbegeleiding en opleidingen in specifieke carrières”, volgens Lorenzo  BownFounder & CEO  StoryMe.

Vacature websites met video behalen 12% hoger bereik. Werkgevers krijgen gemiddeld 34% meer respons van kandidaten wanneer ze video toevoegen aan hun vacatures. Een belangrijke tip van Alex ShofieldAccount Executive Wistia: “Laat eerst je video’s intern bekijken voor je ze extern toont. And last but not least, betrek je team bij het maken van de HR-video’s, have fun with it!”

Personaliseer video content

Relevante videocontent die de aandacht trekt is een uitdaging. Wie de aandacht van de gebruiker wil houden, zal video moeten personaliseren. Daarom lanceerde Google onlangs de Director Mix, een nieuw hulpprogramma voor YouTube-adverteerders. Director Mix is een soort video-editor waar je als adverteerder verschillende ‘blokken’ kunt uploaden met beelden, voiceovers en tekst. Het systeem maakt vervolgens automatisch verschillende versies van de advertentie die passen bij de verschillende doelgroepen van het merk. Alle mogelijkheden dus om de consument zo effectief mogelijk te raken.

Een mooi voorbeeld is onderstaande campagne van Campbell’s Soup. Toen de verkoop van soep lager was in Australië, wendde Campbell’s Soup zich tot Director Mix. De tool hielp bij het genereren van aangepaste advertenties voor verschillende doelgroepen.

Interactieve video wordt de norm

Interactieve video is de core-business van Wirewax. “Maak interactieve video’s waarmee de gebruiker niet alleen toeschouwer kan zijn, maar ook acteur in een video”. Hun ervaring leert dat dit soort video’s tot 47% meer interactie leidt. Bovendien loopt de doorklikratio (CTR) op tot 16-48%. Het gaat bij deze video experiences al lang niet meer om een trend, maar stilaan om de norm. Interactieve video komt wellicht in de nabije toekomst al tot in de living via TV en platformen als Netflix. Een mooi voorbeeld is deze shoppable music video van Wirewax.

Chief Video Officers

Steeds meer bedrijven stellen interne CVO’s (chief video officer) aan om de video first mentality uit te rollen in hun eigen bedrijf. Een Chief Video Officer is een persoon die verantwoordelijk is voor het strategisch integreren van video in het DNA van een bedrijf. Het gaat dus niet over een toffe one-shot video maar een goed bedachte videostrategie waar meetbare resultaten uitkomen.  Op de Video First Conferentie ging de prijs voor Chief Video Officer 2018 naar Sofie De Vlieger, MarCom Manager bij Renewi.

En tot slot: be authentic, creative and relevant

Jordan HaganVideo Strategist bij StoryMe, wees op de trend van lange videoformats: “Mensen zitten niet te wachten op een kort, inhoudsloos filmpje. Video’s van meer dan 2 minuten worden steeds meer gesmaakt. Vertel een verhaal, leer dingen aan je publiek.” Een langere video kun je ook opsplitsen in meerdere korte films die je op verschillende momenten kunt inzetten om je doelgroep te bereiken. Een sterk voorbeeld van een 2 minute video is deze van Oscar Boyson, een goede vriend van Casey Neistat:

Pas ook de inhoud van je video aan aan de manier waarop eindgebruikers je video zullen bekijken. Jennifer Quigley-JonesManaging Director bij Digital Voicesvat het als volgt samen. “Long? Complex? In-depth storytelling? Use Youtube. Older? Funny? Positive? Use Facebook. Visual? Simple? Bright? Use Instagram. Sound? Short? Personality? Use Instagram Stories.”

And last but not least, mensen willen mensen zien. Gebruik testimonials in je video, hetvoegt authenticiteit toe aan je product of dienst. De video van de Samsung-campagne met influencer Casey Neistat werd tot nu toe meer dan 10 miljoen keer bekeken op YouTube. Casey Neistat belichaamt in de video Do what you can’t de authentieke winning mentality die de Amerikanen zo dierbaar is. Net als Samsung hebben ook andere merken er alle belang bij om influencers te betrekken in hun videostrategie en zo het vertrouwen van gebruikers in hun producten of diensten te behouden.

Benieuwd hoe jij zelf influencers kan inzetten voor je merk? Kom dan naar Let’s talk influencers.

Over de auteur

Lieselot Vandamme

Lector Media & Corporate Communicatie en bachelorproefcoördinator in de bacheloropleiding Communicatiemanagement aan Howest in Kortrijk