fbpx

Influencer marketing, hype of here-to-stay?

header afbeelding jan dauwe, opleidingscoördinator van de bachelor opleiding communicatiemanagement aan howest opent let's talk influencers een event voor communicatie professionals in the square kortrijk

Content creator, virtual influencer, fake influencer,… Influencers zijn niet meer weg te denken uit de marketing- en communicatiewereld. De opleiding Communicatiemanagement van Howest bracht voor de vijfde editie van Let’s Talk zeven experts samen voor talks over influencer marketing. 

Zeg maar content creator

Influencer marketing en content marketing gaan hand in hand. Bedrijven zoals Native Nation spelen daar handig op in. Influencers gaan met een minimum aan richtlijnen van een adverteerder content uitwerken. Content waar die influencer zijn/haar persoonlijke stempel op drukt. Deze influencers, ook content creators genoemd, maken daarbij handig gebruik van de mogelijkheden die platformen zoals Youtube aanbieden. Zo post een handvol influencers video’s met dolle avonturen via Youtubekanaal Galaksie. Twenty-minute videos opgemaakt in opdracht van Mentos weliswaar, de adverteerder die met deze content een jonger doelpubliek wil bereiken.

bert marievoet influencer marketeer bij social media bureau native nation is spreker op let's talk influencers georganiseerd door howest communicatiemanagement in kortrijk

Een van die influencers is ondernemer/model/fanatiek Youtuber/public speaker Joachim Badejoh. Deze content creator houdt enkele gouden regels in het achterhoofd bij het ontwikkelen van relevante content. 

portret van social influencer Joachim Badejoh is een van de sprekers op Let's Talk Influencers een event voor communicatie professionals georganiseerd door de opleiding communicatiemanagement aan howest

Influencer guidelines

Naast how-to regels die influencer content creatie en distributie optimaliseren, bestaan er sinds oktober 2018 ook richtlijnen van het ACC rond influencer marketing. De adverteerder, of het agentschap dat handelt in opdracht van de adverteerder, oefent controle uit op de boodschap van de influencer? En die influencer ontvangt hiervoor een vergoeding in geld of in natura (goodies, reizen, experiences,…)? Dan geldt dat stukje content als commerciële communicatie. Die communicatie dient te voldoen aan de influencer guidelines, een set richtlijnen waarmee de opkomende en continu veranderende influencer marketing industrie een zelf-regulerend kader wil bieden. Communicatie die aan deze richtlijnen voldoet, is eerlijk en duidelijk herkenbaar (denk oa aan het vermelden van het logo van de adverteerder, het gebruik van #pub, #spon,…). 

Fake influencers

portret van freek stevens social media manager, content creator en story teller geeft een talk over influencer marketing op let's talk influencers een event georganiseerd door howest communicatiemanagement in kortrijk

Richtlijnen van het ACC beschermen de consument, maar ook organisaties staan voor een reeks uitdagingen. Samenwerken met influencers? Prima! Maar hoe onderscheidt een organisatie echte influencers van fake influencers? 

Freek Stevens wijst op tools zoals SocialBladeDovetale of HypeAuditor om de account van een influencer te analyseren. Ligt het percentage bots te hoog? Zijn er pieken in het aantal volgers? Komen de vele volgers uit landen die niks te maken hebben met de influencer? Dan is de kans groot dat de organisatie te maken heeft met een fake influencer. Is er een mooi evenwicht tussen gesponsorde en organische posts? Springt authentieke interactie of engagement in het oog? Check dan de andere social media kanalen van de influencer en volg hem/haar een tijdje alvorens een samenwerking aan te gaan.

Een andere optie? De Vlaamse Instagram Influencers catalogus van Sofie Van Hooydonk raadplegen. Naast een lijst van Vlaamse influencers brengt Sofie een hands-on handleiding om een vruchtbare samenwerking met influencers op te zetten. Plots wordt influencer marketing heel tastbaar. Ook voor kleinere organisaties of zelfstandigen. In enkele maanden tijd slaagde Sofie er bijvoorbeeld in om de Insta-stek van shoppingcenter Wijnegem van 3.000 naar 11.000 volgers te brengen. Gouden tip: kies kwaliteit boven kwantiteit. De soort influencer waarmee een merk in zee gaat bepaalt toekomstig succes. Zo is niet het aantal volgers het allerbelangrijkste, maar wel de kwaliteit van die volgers voor het merk.

portret van Sofie Van Hooydonck influencer en blogger keynote op let's talk influencers powered by howest communicatiemanagement over influencer marketing

Virtual humans

Ook Sander Duivestein, trendwatcher en expert in virtuele influencers, stelt terecht de grens tussen echt en fake in vraag. Vanuit een andere invalshoek weliswaar. Chatbots, virtuele influencers, hologrammen,… Hoe fake is een conversatie met een virtuele influencer wiens discours gestuurd wordt door AI? Hoe echt is iemands digitale identiteit in een wereld waar Photoshop en beeldfilters alomtegenwoordig zijn? Duivesteins wervelende reeks voorbeelden van virtual humans zet de grijze hersencellen aan het denken. Onderzoek toont aan dat het aanknopen en onderhouden van sociale relaties een cruciale rol speelt in het welbevinden van een individu. Helpen virtuele vrienden dan ook in dit streven naar geluk?

Sander Duivestein expert talk on virtuele influencer let's talk influencers

Community marketing

Echt of virtueel, de power of influencers ligt volgens Nele Pieters in het feit dat een slimme selectie van influencers een volledige community aanspreekt. Zo’n community bestaat vandaag niet meer uit mensen met een homogeen profiel. Traditionele consumentenprofielen verdwijnen: vergeet segmentatie op basis van sociodemografische patronen of aankoopprofielen. Wil een merk bijvoorbeeld jonge moeders bereiken, dan target de organisatie geen homogene groep: de ene mama is gesteld op orde en me-time, terwijl de andere eerder kiest voor laissez-faire en het ongedwongen samenzijn. Met influencer marketing bereikt een merk de verschillende types in de community. 

Hoe? Stel als merk eerst de boodschap scherp. Ga na welke community openstaat voor die boodschap. Zoek ten slotte binnen die community de influencers met voldoende invloed en bereik om de diverse types in de heterogene doelgroep met effect te bereiken.

portret van nele pieters co-founder Hotel Hungaria Academy en auteur ‘Community Marketing’ en spreker op let's talk influencers een event over influencer marketing georganiseerd door de opleiding communicatiemanagement aan howest

Meer Let’s Talk?

Hungry for more insights? Afspraak in het voorjaar van 2019 voor Let’s Talk Content!

Over de auteur

Caroline Baert

Lector Strategische Communicatie en Trendonderzoek in de opleiding Communicatiemanagement aan Howest in Kortrijk