fbpx

Inspiration Day Circular Business Design

Hoe inspireer je studenten rond duurzame maar complexe thema’s? Zet 2 topsprekers samen met 300 studenten uit 5 verschillende opleidingen! Op vrijdag 28 oktober 22 verzamelden studenten uit de opleidingen bachelor Productontwikkeling, bachelor Communicatie, bachelor Netwerkeconomie, graduaat Marketing- en Communicatiesupport, masterclass Productdesign en bachelor Toerisme voor een Inspiration Day. Trendwatcher Stefaan Van Dist en sociaal ondernemer Lieven D’hont namen de lead. Thema van de Inspiration Day? Circular business design.

Sharing is caring

Lieven beet de spits af voor deze Inspiration Day en nam het publiek mee in de wereld van het huren en delen als kernstrategie van circulaire economie. Lieven D’hont ken je misschien van Peerby België, het online platform om spullen te delen met je buren. Daarnaast runt hij het leensysteem voor kinderfietsen ‘Op Wielekes’.

Of Generatie Z meer denkt in termen van gebruik dan van huren? Dat werd afgetoetst bij de aanwezige toeschouwers. Het gebruik van deelsteps, het ontlenen van boeken en het huren van materiaal voor toffe kotfeestjes blijkt ondertussen ingeburgerd te zijn. Het ontlenen van kajaks, sups, hogedrukreinigers of gedeeld gebruik van droogkasten gebeurt in veel mindere mate. 

Tijdens de lezing van Lieven kwamen talrijke initiatieven aan bod, zoals Gearbooker, Remorquable en Dégage, met een degelijk platform als basis om producten zoals drones, camera’s, fietskarren en auto’s te ontlenen. Uiteraard stond Lieven ook stil bij de app en website Peerby (staat voor ‘a peer nearby’), waarbij peers elkaar helpen bij het lenen en ontlenen van allerhande materiaal.

Kanttekening hierbij is dat de zorg voor producten opnieuw aangeleerd dient te worden.  Denk hierbij aan de vele deelsteps die her en der rondslingeren langs Vlaamse wegen. Steden als Amsterdam en Gent werken sinds kort met een gefragmenteerd aanbod van deelsteps om dergelijke overlast te mijden.

Succesfactoren van bovenstaande initiatieven? Het bestaande vertrouwen tussen mensen en het feit dat mensen van nature elkaar graag helpen.

Nog niet 100% overtuigd? Weet dan dat je door te delen één geld kan uitsparen, twee problemen van onderhoud kan vermijden en last but not least de planeet kan redden.

A better tomorrow

Stefaan Van Dist, auteur van o.a. Pretopia, zette de Inspiration Day vervolgens verder met een talk rond innovatiepaden en verduidelijkte die met uiteenlopende voorbeelden uit binnen- en buitenland, van vroeger en nu. De speelgoeddoos van producent Gilbert, die kinderen in de jaren ‘50 uitdaagde om een eigen kernreactor te maken, zou vandaag ondenkbaar zijn. Toch getuigt dit product van purpose-driven ondernemerschap, want het product werd ontwikkeld omdat de producent vond dat het onderwijs op dat vlak tekort schoot. 

En purpose-driven ondernemerschap is wat vandaag de dag zo belangrijk is. De oplossingen voor de uitdagingen die vandaag aan de orde zijn, worden immers scherper zichtbaar. Denk daarbij aan klimaatadaptatie, energie(re)distributie, stadsontwikkeling en voedselproductie. En volgens Stefaan is de toekomst in de handen van mensen – ondernemers – die traditionele grenzen verbreken.

Zo ziet Stefaan mogelijkheden in het huidige spanningsveld tussen landbouw en natuur. Wat gebeurt er als we de komende jaren 1000 miljard bomen bijplanten? Kunnen we dit gebruiken voor de ontwikkelingen in de bouw?

Maar ook festivalweides kunnen gebruikt worden als menselijke proeftuin om oplossingen nieuw leven in te blazen buiten de festivalweide. Tomorrowland is daarbij de uitgelezen mensentuin om oplossingen rond afvalreductie, recycling en de daarbij horende systemen, ontwerpen én communicatie te testen

“De vele initiatieven – zoals het slimme waternetwerk Waterville, het pop-up recyclingsysteem Route 360 dat PET- flessen en aluminium ter plaatse verwerkt en Camp2Camp dat achtergelaten kampeermateriaal een nieuw leven schenkt – zijn stuk voor stuk in interactie met festivalgangers ontwikkeld en geoptimaliseerd. Het is de uitgesproken ambitie van Love Tomorrow om de oplossingen ook leven in te blazen buiten de festivalweide”.

Kortom, bedankt Lieven en Stefaan! Twee topsprekers, food for thought en dus een geslaagde Inspiration Day Circular Business Design!