fbpx

Communicatie: de ultieme survival kit

Communicatie: de ultieme survival kit

Ben jij een toekomstige student communicatie? Dan heb je veel baat bij het lezen van onderstaande tips. Dit is als het ware dé survival gids met vele ongekende insiders voor nieuwkomers binnenin de opleiding communicatie. Geloof ons maar… We spreken uit ervaring. Met veel zwoegen en zweten hebben wij dit allemaal gaandeweg moeten ondervinden. Want geef nu toch zelf toe, als student krijgen we graag alles kant en klaar voor onze neus geschoteld. Dus we hadden zelf gehoopt op deze gouden tips aan het begin van ons avontuur.

1. Klein hongertje? (Of dorstje?)

1. Klein hongertje? (Of dorstje?)

Howest komt met de ‘perfecte’ snacks. In The Penta be-vinden zich een aantal automaten, maar ook het restaurant biedt verschillende mogelijkheden. De normale dag voor een communicatiestudent op vlak van snacks is vrij heftig. Het favoriete 10u30 snackje is het worstenbroodje! In de middagpauze duiken we in het ruim assortiment van zoetigheid. Een donut, muffin, eclair… je vindt het er allemaal. Als vieruurtje weten we de weg te vinden naar de automaten. Kinderbuenos, chipjes of gewoon een verfrissend drankje. Meer heb je meestal niet nodig. 

Bonustip! Is je weekbudget er weer bijna doorgeblazen? De koffieloper van Meneer Laverge krijgt een gratis koffie!

2. Slijmbaltechnieken

2. Slijmbaltechnieken

Je hebt drie maanden vakantie voor je in deze richting start, genoeg tijd dus om ervoor te zorgen dat je slijmbaltechnieken helemaal op scherp staan. Deze zal je het meest kunnen gebruiken bij Dirk Laverge, die is heel makkelijk te overtuigen. Je hebt alleen een snoepje of een simpel praatje nodig en hij is verkocht. Hij is de makkelijkste prooi der docenten, maar natuurlijk houdt het hier niet bij op. Wanneer je een uurtje goed oplet bij Lieselot Vandamme en haar daarna collectief jullie schattigste blik toewerpt, zou ze al eens haar lessen durven stopzetten voor gratis bier in De Villa van Centaura. Goed focussen en meewerken is dus vanzelfsprekend één van de beste technieken, alhoewel de meeste studenten deze niet meteen verkiezen (zie namelijk de volgende tip).

3. Save yourself

3. Save yourself

Opletten tijdens de lessen is natuurlijk belangrijk, maar om deze richting echt te doorstaan mag je als eens een extra pauze voor jezelf inlassen (en dit zeker bij Jan Dauwe die de pauzes wel eens durft vergeten). Wij als student communicatie hebben al ontdekt dat Tetris en Bubble Shooters de beste pauzes achter de computer zijn. Met deze spelletjes kan je je in stilte bezighouden, maar ook onderling strijden om de hoogste high score te bereiken. Wees wel op je hoede dat je studies er niet onder gaan lijden!

“Met Tetris en Bubble Shooters kan je je in stilte bezighouden, maar ook onderling strijden om de hoogste score te bereiken”.

4. LinkedIn

4. LinkedIn

Een telefoonnummer vragen tijdens het uitgaan is helemaal passé. Anno 2022 connecteer je gewoon op LinkedIn. Zorg ervoor dat je de app nu al geïnstalleerd hebt. Voor een opdracht van het vak marketing en public relations heb je namelijk minimum 100 connecties nodig. Je hebt nu dus het ideale excuus om uit te gaan en (knappe) mensen aan te spreken. Bovendien weet je veel meer met een LinkedIn-account dan met een GSM-nummer. Wie wil er nu niet weten waar jij al die jaren gewerkt en gestudeerd hebt?

5. Oordoppen

5. Oordoppen

Tijdens de lessen Nederlands kunnen oordoppen als een godsgeschenk komen. Nico Van den Abeele, docent Nederlands, begint namelijk spontaan te zingen als studenten niet direct antwoorden op zijn vraag. Jammer genoeg (voor onze oren) is hij geen geboren popster. Daarentegen is hij wel een goeie songwriter. Zijn grootste hit is getiteld “Oeh lalala wie weet het antwoord?”. Geen zin om zijn tophits te horen? Doe dan oordoppen in of probeer zo snel mogelijk antwoord te geven.

"Voor een opdracht marketing en pr heb je minimum 100 LinkedIn-connecties nodig".

6. Yoga/meditatie

6. Yoga/meditatie

Tijdens de opleiding zal je Mural en de programma’s van Adobe Creative Cloud meerdere keren moeten gebruiken. Begin alvast met yoga of meditatieoefeningen, want je zal je moeten leren ontspannen voor je deze apps moet gebruiken. Het lijkt op het eerste gezicht allemaal heel simpel te zijn, maar niets is minder waar. De frustraties en spanningen kunnen hierbij soms hoog oplopen, waardoor de rust en kalmte van yoga of meditatie goed van pas kunnen komen.

7. Kuiten trainen

7. Kuiten trainen

Dit is een heel belangrijk punt waar veel eerstejaarsstudenten communicatie zich flink aan mispakken. Ja wij volgen (bijna) altijd helemaal boven les en ja het is drie verdiepingen! Heel goed voor de fysieke gezondheid zou je denken, maar zelfs na maanden wennen deze kuiten-killers niet. Dan ben je eindelijk boven, blijkt het dat je waterfles leeg is en je je 10u30 snackje nog moet halen in het schoolrestaurant op –1. Weer vier verdiepingen naar beneden en daarna weer naar boven dus. Wij raden jou aan om een abonnement bij de fitness aan te schaffen voor de start van het academiejaar en trainen maar die beentjes!

Foto van een enthousiast schreeuwende mond met rode glitter lippenstift
Foto van een enthousiast schreeuwende mond met rode glitter lippenstift
Foto van een enthousiast schreeuwende mond met rode glitter lippenstift
Foto van een enthousiast schreeuwende mond met rode glitter lippenstift

Geschreven door eerstejaars studenten Phebe Vandamme, Abby Notebaert en Laura Van Nieuwenhove in opdracht van de module Copy & Design binnen de leerlijn Content Creation van de bachelor Communicatie aan HOWEST – Hogeschool West-Vlaanderen.Pheb