fbpx

Wat studeren alumni verder?

Diploma op zak! Maar what’s next voor onze alumni Communicatie? De arbeidsmarkt schreeuwt om jong talent. Toch koos de voorbije 5 jaar 1 op de 4 alumni voor een bijkomende opleiding. Maar wat studeren alumni verder? De helft koos voor een bachelor-na-bachelor, de andere helft voor een masteropleiding. En iedereen rondde -tot nu toe- succesvol zijn of haar bijkomende opleiding af.

Wat hebben alumni zelf te vertellen? Wat studeerden ze precies na de opleiding Communicatie (voorheen Communicatiemanagement) en waar werken ze nu? Een blik op de meerwaarde van hun opleiding Communicatie, inclusief tips voor huidige studenten…

Master Communicatiewetenschappen!

Toen Marie Eggermont de bacheloropleiding Communicatie van Howest tegenkwam op de jobbeurs leek de opleiding haar een geschikte start voor haar studies in het hoger onderwijs. Communicatie bleek een interessante, leuke en praktijkgerichte opleiding. “We kregen  enorm veel praktijkmogelijkheden: stages lopen, projectwerken voor bedrijven, interviews afnemen in het werkveld, bedrijven bezoeken in New York… Vooral ook de persoonlijke ondersteuning van de docenten vond ik een enorme meerwaarde.” 

 

De opleiding Communicatie bood bovendien de mogelijkheid om te schakelen naar een masteropleiding Communicatiewetenschappen. Marie koos na haar opleiding Communicatie aan Howest dan ook voor een master Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Gent. En dit traject vormde de ideale combinatie: eerst enkele jaren in Kortrijk en dan pas naar Gent.

Momenteel werkt Marie bij Unilin Flooring in Wielsbeke als Product Manager Partner Brands. Concrete inhoud? Het opvolgen van internationale klanten van A tot Z. Van collecties en kleuren kiezen met de klant tot het opvolgen van de collecties met gepersonaliseerde verpakking en eventuele marketingmaterialen in de winkels. Marie gaf dit academiejaar trouwens een gastcollege over marketing.

Een tip voor studenten? “Geniet ten volle van het studentenleven. Laat je maar eens goed gaan maar benut ook zeker alle kansen die je krijgt tijdens de opleiding. Die kunnen later meer dan van pas komen”.

De grafische toer op...

Tijdens haar eindstage Communicatie bij Think Pink kreeg Joëlle Duran vaak de taak om visuals te ontwerpen. Illustrator en InDesign werden snel haar beste vrienden en ze voelde dat ze zich hierin verder wilde ontplooien. Daarom studeerde Joëlle na haar opleiding Communicatie nog Grafische & Digitale Media aan de Arteveldehogeschool in Gent. Het was een sprong in het diepe want bij nader inzien was de opleiding veel meer dan wat creatief computerwerk.

Vandaag is Joëlle Art Director bij Impressionant, een reclamebureau in Ieper. Als art director bedenkt ze creatieve concepten die ze ook verder uitwerkt. Op de vraag of Communicatie een meerwaarde was, vertelt Joëlle dat het een ideale basis was. Denk maar aan leren omgaan met klanten, verkoopgesprekken voeren, brainstormsessies voeren, storyboards opmaken,… Zaken die dagelijks de revue passeren in haar huidige job. Joëlle vindt de combinatie Communicatie en Grafische & Digitale Media een droomscenario. Het is ook een echte troef als je op de arbeidsmarkt terechtkomt.  

Om af te sluiten wilde Joëlle nog een tip meegeven: “Geniet van het student zijn, voor je het weet is het voorbij. Stel vragen, ze maken je sterker. Leg veel connecties, die zijn belangrijker dan je denkt. En wees niet bang om te falen, falen maakt je sterker en zijn de beste lessen.“

De mediawereld in...

Alumna Kjenta Vangampelaere koos na Communicatie voor de masteropleiding Radio- en tv-journalistiek aan de Vrije Universiteit in Brussel (VUB). Tijdens haar eindstage Communicatie combineerde ze immers een stage op de persdienst van DPG Media met een functie op de nieuwsredactie van VTM Nieuws. En dat smaakte naar meer!

Vandaag werkt Kjenta als (video)journalist bij Focus en WTV. Daarbij maakt ze reportages (meestal alleen met de camera), doet ze interviews en monteert ze ook alles zelf. Daarnaast schrijft ze ook  artikels en in het weekend is ze verantwoordelijk voor de eindredactie.

De meerwaarde van de opleiding Communicatie volgens Kjenta? Het creatieve luik: Photoshop, videomontage, bloggen, vloggen… Bij medestudenten journalistiek merkte Kjenta dat die meestal geen noties hadden van een fotobewerkingsprogramma als Photoshop of Illustrator, terwijl dat wel heel handig kan zijn.

Ook de praktijkgerichte ervaring opgedaan tijdens de lessen aan Howest, zoals opdrachten maken voor bedrijven, twee stages, een event organiseren,… vond ze een meerwaarde. “Zo leer je mensen kennen en bouw je langzaamaan je netwerk uit. Een grote plus, nu zeker als journalist.”

Wat geeft ze de huidige studenten graag mee? “Een tip die ik elke student zou geven: doen! Durf springen. Ga uitdagingen aan, doe vakantiejobs in de communicatiesector, wees niet bang om met mensen te praten die al in het werkveld staan. En leg de lat voor jezelf hoog. Vooral ervaring opdoen tijdens je opleiding is zo belangrijk. Door elk jaar op een andere communicatie-afdeling te werken als student, kon ik mijn cv al aardig aandikken. Daardoor stond ik ook zelfzekerder in mijn schoenen.”

Meer weten over wat je mogelijkheden zijn na afstuderen? Check de FAQ’s onderaan de opleidingspagina

Over de auteur

Dirk Laverge

Lector Management & Sales en stagecoördinator in de bacheloropleiding Communicatiemanagement aan Howest in Kortrijk