fbpx

Een grensverleggende man, een internationale man

Een grensverleggende man, een internationale man

Je grenzen verleggen en je horizon verruimen? Als je jong bent kan je de wereld ontdekken. En dat is precies wat onze docent Timothy Kong heeft gedaan. Meneer Kong is in 1987 geboren in Amsterdam. Hij is getrouwd, heeft een zoontje van vier en woont momenteel in Harelbeke. De afgelopen tien jaar woonde hij echter op verschillende plaatsen in de wereld, zoals Rhodos, Athene en Kuala Lumpur.

Je hebt de hele wereld afgereisd. Wat brengt je in België?

Daar is in principe geen reden voor. Ik kende België niet en ik ben er gewoon voor gegaan. Het bevalt mij hier zeer goed!

foto van timothy kong docent aan de opleiding communicatie aan howest

Kan je iets vertellen over je werkervaring in het buitenland?

Tijdens mijn studie in 2013 begon ik mijn eerste bedrijf, Stageinazie.nl. Ik kwam op dit idee omdat ik zelf stage had gelopen in Maleisië en andere studenten wou helpen om hetzelfde te doen.

Hier heb ik een aantal jaar gewoond. Mensen daar willen graag weten wie je bent en met wie ze zaken doen, dus relaties onderhouden is van belang. Ook verwelkomde ik studenten uit Nederland naar hun ‘condo’, luxe appartementen met een gym, zwembad en beveiliging. Studenten keken hun ogen uit.

Destijds wist ik niets van marketing of webdesign, ik heb het zelf allemaal moeten ervaren en ik heb me voortdurend bijgeschoold, dat doe ik nog steeds vandaag de dag.

Daarnaast heb ik nog twee andere mooie dingen gedaan: mijn E-commerce-bedrijf ‘De Billy Shop’ en Werkstraat.com in Suriname. E-commerce was iets wat ik altijd al heb willen doen. Werkstraat.com is de grootste vacaturesite in Suriname, dit heb ik opgezet zonder enig netwerk, maar toch is het me gelukt. Ik ben in Suriname op tv, op de radio en in kranten verschenen. Uiteindelijk ben ik bij Howest uitgekomen om mijn kennis en ervaringen over te dragen. Onderwijs heeft mij altijd aangetrokken.

Is de richting communicatie de reden waarom je bij Howest bent gestart?

Nee, de opleiding Communicatie van Howest zocht iemand voor Digital Marketing & Communicatie en dat sprak mij aan. Ik ben natuurlijk al jarenlang ‘digital-savy’, en Communicatie komt voor in bijna alles in wat je doet, ook online. Denk hierbij aan Social Media, websites, blogs, advertenties, commercials en dergelijke.

Wat verwacht je van een communicatiestudent?

Ik verwacht dat een communicatiestudent de basisprincipes meekrijgt en dat zij dan inzicht hebben in wat er allemaal is en hoe het werkt. Wanneer de studenten de theorie toepassen in het werkveld, begint het pas voor hen. Door praktijkervaringen gedurende de opleiding, verwerven ze inzichten en ‘know-how’ en dit kunnen ze toepassen tijdens hun stage.

foto van timothy kong docent aan de opleiding communicatie aan howest

Wat was je eerste indruk van Howest toen je hier toekwam?

Ik dacht: WAUW, wat een nieuwe school, heel mooi, heel vet en met leuke mensen.

Hoe verliep je eerste les op Howest?

Mijn eerste les was op de campus in Brugge en ik klapte heel even dicht. In mijn eerste week gaf ik drie lessen en ik moest even mijn rust terugvinden. Maar nadien begon het prima te lopen.

Wat vind je van de omliggende omgeving van Howest en Kortrijk zelf?

Ik voel mij hier wel thuis. Kortrijk is een compacte stad, niet te groot en niet te klein. Je vindt er van alles en het is nooit echt druk, gewoon lekker rustig. Howest zelf heeft een mooie moderne en groene omgeving. Dat is echt iets om trots op te zijn.

Waar vertoef je het liefst in Howest?

Ik heb niet echt een favoriete plek hier in The Penta. Eigenlijk beschouw ik het lesgeven als mijn favoriete plek hier, omdat ik dan weet dat ik iets bijdraag.

foto van de penta, nieuwe campus van howest hogeschool west-vlaanderen in kortrijk
foto van de penta, nieuwe campus van howest hogeschool west-vlaanderen in kortrijk
foto van de penta, nieuwe campus van howest hogeschool west-vlaanderen in kortrijk
foto van de penta, nieuwe campus van howest hogeschool west-vlaanderen in kortrijk

Wat vind je het raarste West-Vlaamse woord?

‘Ganse’ is een grappig woord, dat gebruiken wij niet in Nederland.

Wat is de ultieme tip voor een student die internationaal wilt werken of studeren?

Het belangrijkste is dat je ontdekt wat je leuk vindt, dat je je grenzen verlegt. Door veel te reizen, kom je er vanzelf achter welk land bij je past. Dienen er zich kansen voor om te studeren in het buitenland? Gewoon gaan zou ik zeggen!

Zou je vroeger gestudeerd hebben aan Howest?

Ja, want de lessen die ik nu geef zijn eigenlijk tien keer waardevoller dan wat ik vroeger heb geleerd. Dit zijn specifieke lessen zoals Project Online Campagne, waarin je skills en kennis opdoet die waardevol zijn voor je CV.

Waarom zouden toekomstige COM-studenten aan Howest moeten studeren?

Omdat het een richting is waarbij je vele mogelijkheden hebt om verschillende kanten op te gaan binnen Communicatie! Van media tot aan het bedrijfsleven, NGO’s, overheden en startups. Daarnaast is de school natuurlijk prachtig!

Geschreven door eerstejaars studenten Imke Legrand & Benita Ostyn in opdracht van de module Copy & Design binnen de leerlijn Content Creation van de bachelor Communicatie aan HOWEST – Hogeschool West-Vlaanderen.