fbpx

de Lotties 2020

dé Podcast Award

voor eerstejaars Communicatiemanagement aan Howest

voor eerstejaars Communicatiemanagement aan Howest

Een nieuw podcastfestival

Het moet gezegd, onze nieuwe lichting barst van het talent. De content creators van de toekomst hebben hun eerste communicatieprojecten met bravoure aangepakt en afgewerkt. Onze eerstejaarsstudenten leverden – meer concreet – een boeiende waaier aan podcasts af.

Een eerste reeks behelst een aantal interviews over en met professionals uit de communicatiesector. In een tweede reeks gingen ze aan de slag met een moeilijk bespreekbaar onderwerp of gevoelige topic. Hoe zet je communicatie in om dat alsnog bespreekbaar te maken.

Covid-19 maakte het er – zoals u wel kan raden – niet makkelijker op. Maar ze slaagden er in om goede en vooral interessante verhalen neer te zetten. En dàt verdient erkenning. Want ons talent van morgen, dat moet in deze moeilijke tijden nog meer dan anders, aangemoedigd worden.

Met de Lotties – een gloednieuw podcastfestival – wil de opleiding Communicatiemanagement van Howest haar Newbies de erkenning geven die ze verdienen.

Studenten maken kans op deze 4 nominaties: 

Award voor het Beste Interview
geselecteerd door onze vakkundige jury
Alumniprijs voor het Beste Interview
verkozen door de alumni van de opleiding
Award voor de Beste Storytelling
verkozen door onze vakkundige jury
Publieksprijs
geselecteerd door het brede publiek aan de hand van een public voting

Hoera voor de studenten! Hoera voor de Lotties! 

Neem even de tijd en luister met ons mee. De schoonheidsfoutjes krijgt u er met veel liefde bovenop 💛💙

Stem op jouw favoriet!

Stemmen kan niet meer, maar...

Op maandag 14 december om 9u00 komt de reeks van 12 podcasts online te staan die een gevoelig onderwerp aansnijden. Je hebt dan tot 23:59 uur de tijd om jouw stem uit te brengen.

Categorie: Beste Storytelling

Beluister alle podcasts in de categorie Beste Storytelling! Misschien gaat jouw favoriet met de publieksprijs lopen. Ontdek het tijdens de Facebook livestream.

Beluister alle podcasts en stem op jouw favoriet! Misschien gaat jouw favoriet met de publieksprijs lopen.

Studenten Luna Rosseel & Amber Vanderhaegen

Off the World

We interviewden twee getuigen die sinds dag 1 in België al te maken hebben gekregen met discriminatie. Ze vertellen hun verhaal en persoonlijke ervaringen om zo het publiek bij hun nekvel te pakken en hen te raken. Daarnaast laten we een expert aan het woord over discriminatie.

Studenten Joleen Meere, Ella Stoepker & Naomi Eneman

Overgewicht

In deze podcast brengen we een verhaal over hoe je mensen via verschillende communicatievormen kan informeren over overgewicht. Van awareness creëren op Instagram tot campagnes. Een diëtiste, een blogster en een getuige helpen ons hierbij.  Ze lieten ons elk een stukje zien van hoe communicatie het verschil kan maken. Een strijd tussen media, gezondheid, zelfbeeld en worstelen met onszelf.  

Studenten Myrthe Van Driessche & Robby Labens

Bike + Helmet, Match Made in Heaven

Het is misschien niet fashionable, maar het heeft al meerdere mensenlevens gered. In deze podcast hebben we sterke getuigenissen klaar staan die jouw visie over een fietshelm compleet zal veranderen. Je hoort onder andere Kurt Hovelijnck praten over het belang van een fietshelm in de wielersport, maar ook over een belangrijk keerpunt in zijn leven.

Studenten Maria-Cristina Sântion & Stanny Labens

Phishing: een goede vangst

Krijg je weer die vreemde e-mail in jouw mailbox? Hap niet toe, het is fake! We laten drie slachtoffers vertellen over hoe die“onschuldige mails”hun leven op kop hebben gezet. Wil je je beschermen tegen dergelijke vormen van cybercriminaliteit? We vroegen om wijze raad aan cyberexpert Kurt Callewaert. Hij legt de gevaren van phishing uit en kaart aan hoe phishing nog steedstaboeis. Beluister deze podcast en trap nooit meer in de val van een hacker. 

Studenten Chiara Peire & Camille Demeulemeester

Seksuele diversiteit

Er heerst nog steeds heel wat taboe rond seksuele diversiteit. Vreemd genoeg, vooral bij jongeren. Het is nochtans belangrijk dat dergelijke thema’s openlijk besproken kunnen worden. Noa Lameire getuigt. Noa is 18 jaar en stelt zich kandidaat voor de Vlaamse Jeugdraad. Begin 2019 kwam hij uit de kast als homoseksueel. Of zijn coming out al dan niet goed verlopen is kom je te weten in onze podcast!  

Studenten Chloë Boudry & Emma De Smet

From being bullied to bulletproof

Pesten is een gevoelig thema. Wij vroegen ons af hoe pestgedrag op school bespreekbaar maken onder kinderen en jongeren. We interviewden getuigen die hun ervaring met pesten met ons delen én een expert in pestgedrag, Frank Dejonghe. Frank is tewerkgesteld bij STUVO van Howest. In deze podcastproberen we een antwoord te vidnen op hoe je pesten kan tegengaan.  

Studenten Alanis Leagre & Amaryllis Degroote

Psychische problemen

In onze podcast horen we person X (de getuige wenst anoniem te blijven). Zij vertelt over haar situatie, hoe ze de stap heeft gezet naar professionele hulp, het effect van campagnes … We kaarten de ernst van het probleem aan in Vlaanderenspecifiek bij jongeren – en staan even stil bij onze eigen ervaring als studenten in coronatijden. We tonen aan welke cruciale rol sensibiliseringscampagnes kunnen spelen bij het zoeken naar professionele hulp en hoe je jongeren nu het best kunt bereiken. 

Studenten Sietse Verrept & Ignace Heymans

Sensibilemma

Welkom bij sensibilemma. Wij nemen jullie in deze aflevering mee in onze zoektocht naar dé ideale manier om mensen te sensibiliseren rond hun gsm-gebruik achter het stuur. Zijn wij als mens meer beïnvloedbaar door middel van rede, of speelt emotie een grotere rol? Rede of emotie, dit sensibilemma bieden wij het hoofd. Spoiler-alert: het antwoord is niet zo zwart-wit als je denkt. Stel je liever dat viezige bruin voor wanneer je als kind bij het schilderen te veel kleuren bij elkaar mengde (cringe). 

Studenten Leonie Cossement & Tuur Beernaert

Eenzaamheid

Voel jij je soms alleen, eenzaam? Is er een verschil tussen de twee? Hoe voelt dat om eenzaam te zijn? Eenzaamheid is een fenomeen dat overal aanwezig is, maar nauwelijks ziet. Wij spreken over dit delicate onderwerp met drie mensen die er mee in contact zijn gekomen.

Studenten Chaïma Lesage & Twan Deneut

SextED

We gaan stap voor stap mee in het tragische verhaal van Lotte, die slachtoffer is geworden van publiek gedeelde privé beelden. Met de hulp van experte Annelies Van Den Haute leggen we de gevaren uit die bij sexting komen kijken. Niet voor gevoelige oortjes!

Studenten Leontien Claerbout & Jarne Wulleman

Overgewicht

Overgewicht, een serieus onderwerp, een taboe waar niemand over praat? Niets van! Onze podcast doorbreekt die ongemakkelijke sfeer met een toffe babbel met twee ongelofelijk interessante gasten. Een van onze gasten is dan ook niemand minder dan…
Om dit te weten te komen moeten jullie luisteren, hé! We kunnen jullie wel al een tip geven…het is een bekende Vlaming.
Onze andere gast zullen we wel al verklappen: Lore Claerbout, 21 jaar is in negen maanden 40 kg afgevallen! Als dat niet bewonderenswaardig is, weet ik het ook niet. Hoe ze dit deed en welke cruciale rol social media hierin speelde kom je allemaal te weten in onze podcast.

Studenten Jari Messeeuw & Viktor Cuypers

Bloed geven

Onze podcast vertelt het verhaal van Roland. Roland is een vijftiger uit Maldegem die gepassioneerd is door auto/motor-rally’s. Hij reisde voor zijn hobby de wereld rond om talloze ritten te maken. Maar in 2011 in Marokko ging het fout. Roland kreeg een ernstig motorongeval en moest vechten voor zijn leven. Dankzij gedoneerd bloed van het Rode Kruis komt hij er uiteindelijk weer bovenop.

Categorie: Beste interview

sneakpeek

Student Ignace Heymans

Een job in de communicatie als online content creator.

In deze podcast heb ik een hartig gesprek over de keuzes van Sciandri: van zijn kinderdroom tot afstuderen aan Howest. Hij deelt zijn ervaringen over zijn stage bij MNM, over het belang van connecties en over het zijn zoektocht naar een job. ‘De sector is zo gevarieerd en je kan zoveel worden met een communicatiediploma, durf te dromen!’ – dixit Sciandri. 

Student Maria-Cristina Sântion

StudentenTips van jouw Communicatieprofessional en ITer!

Je bent 18 en wil je volgend jaar naar het hoger onderwijs. OH GOD… Dan weet je hoe moeilijk het is om een opleiding te kiezen. Eindeloos zoekenOoit gedacht aan de communicatiewereld? Beluister dan mijn podcast! Robin Gevaert, Communicatiespecialist én IT-er deelt zijn struggles en Howestjourney met jou 

Student Jari Messeeuw

Wat doet een digital media & PR executive? 

Mijn gast is Marthe Dewitte, een fleurige sociale vrouw die ons een kijkje geeft in wat haar job precies inhoudt. We ontdekken wie ze nu precies is, welke hindernissen ze heeft moeten overbruggen en hoe die haar hebben gevormd heeft tot de professional die ze vandaag is. Wil jij weten wat een digital media & PR executive precies doet? Dan is deze podcast zeker voor jou! Beluister dan mijn podcast! 

Student Robby Labens

Wat doet een digital media & PR executive? 

Altijd al willen weten wat een accountmanager doet en hoe een werkdag eruit ziet? Mijn centrale gast is Joyce Ryckewaert. Ze vertelt jou er alles over. Maar ook over haar studies How est en haar stage in het buitenland. Droom je ook van een toekomst als communicatieprofessional? Beluister dan nu deze podcast en maak al eens kennis met de communicatiewereld. 

Met dank aan onze sponsors